Jaartal: 2025
Kwaliteit: BU
Bijzonderheden: Heilig Jaar 2025, in blister
Ontwerper(s): Daniela Longo
In 2025 is het tweede Heilige jaar onder het pontificaat van paus Franciscus. Het buitengewone Jubeljaar, voor het laatst in 2000, werd gevierd onder paus Johannes Paulus II. Deze keer nodigde paus Franciscus de gelovigen uit om het buitengewone Jubeljaar te beleven als 'Pelgrims van de Hoop'. Het motto van het jubeljaar 2025.
Een Heilig Jaar of Jubeljaar is een periode in de katholieke kerk waarbij verzoening tussen mensen onderling en de mens met God centraal staat. Bij aanvang van zo’n jaar opent de paus in Rome de Heilige Deuren die zich daar bevinden. Die gaan alleen tijdens een Heilig Jaar open en zijn alle andere jaren dichtgemetseld. Pelgrims reizen naar Rome om er de graven van de apostelen te bezoeken. In 1300, in 2025 dus 725 jaar geleden, is het eerste gedocumenteerde Jubeljaar gehouden. Het jaar begint op kerstavond 2024 en eindigt op 6 januari 2026.
Een Jubeljaar wordt elke 25 jaar gevierd, om elke generatie de kans te geven om die speciale tijd van genade en barmhartigheid in hun leven te ervaren. Degenen die deelnemen aan een bedevaart in het Heilig Jaar krijgen een volledige aflaat. Zij die niet persoonlijk aanwezig kunnen zijn, worden uitgenodigd om spiritueel deel te nemen, “het lijden van hun dagelijks leven op te offeren en deel te nemen aan de eucharistische viering”.
Een bijzonder Jubeljaar begint met het openen van de Heilige Deur in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Die werd op dinsdag 24 december 2024 geopend. De zondag daarna, 29 december 2024, opende de paus de Heilige Deur van de basiliek Sint-Jan van Lateranen. Dit is de kathedraal van Rome waar de zetel van de paus als bisschop van Rome staat. Daarna opende de paus op woensdag 1 januari 2025 de Heilige Deur van de basiliek van Santa Maria Maggiore openen. En tot slot op zondag 5 januari 2025 de Heilige Deur van de basiliek Sint-Paulus buiten de Muren.
De afbeelding op de munt toont de opening van de Heilige Deur in de Sint-Pietersbasiliek. Verticaal rechts staan de Latijnse inscriptie 'IVBILAEUM' en het jaartal '2025'. Onderaan de afbeelding staat het uitgevende land, 'CITTÀ DEL VATICANO'. Het muntteken 'R' van de Romeinse munt is op de deur aangebracht. Linksonder staat de naam van de ontwerper van de munt, 'D. LONGO'.
(Bron: Wikipedia en ECB)