Jaartal: 2024
Kwaliteit: BU
Diameter: 34,00 mm
Gewicht: 16,50 gr waarvan 9,00 gram Ag 900 zilver
Bijzonderheden: Ring: 900 Ag Zilver, Kern: Niobium 998
Thema: Niobium 25 euromunten
Onderwerp: Edaphon of bodemleven
Ontwerper(s): Kathrin Kunter, Rebecca Wilding en Herbert Wähner
Edaphon of bodemleven
De 2024 Silver Niobium-munt brengt de bodem naar de top door op ingenieuze wijze de levendige wereld onder onze voeten te illustreren. Een wereld waarvan we afhankelijk zijn, maar waarvan we ons nauwelijks bewust zijn, de Edaphon (bodemleven) is zo divers als een regenwoud en is zowel de basis van ons bestaan ​​als de sleutel tot de toekomst van onze planeet.
Edaphon, een verzamelnaam voor alle levende organismen die in de grond aanwezig zijn, is een betekenisvolle chaos die door levende wezens wordt opgebouwd en die resulteert in groei en het ontstaan ​​van nieuw leven. De grond wemelt van mieren, kevers en regenwormen, maar het menselijk oog ziet het onopvallende leger van micro-organismen dat zich daarin bevindt niet. Van vitaal belang voor ons, ze ontbinden verwelkte planten en dode bomen, waardoor vruchtbare humus ontstaat. Bacteriën, schimmels, planten en dieren werken onbewust samen en bouwen een ingewikkelde structuur, maar deze kan snel afbreken als ze worden gekweekt.
Inderdaad, hoewel de mens de grond al duizenden jaren bewerkt, heeft de industrialisatie in de moderne tijd destructieve gevolgen gehad, met vervuiling, kunstmest, monoculturen en bodemverdichting die de productiviteit van de edaphon verminderen of verhinderen. Wanneer de grond wordt afgesloten, gaan de nuttige functies ervan, zoals wateropslag en het filteren van verontreinigende stoffen, verloren. Momenteel worden in Oostenrijk elke dag zo'n 11,5 hectare nieuwe natuurlijke grond afgesloten, waarvan ongeveer de helft bebouwd is.
Een andere bedreiging is klimaatverandering: naarmate het warmer wordt, bestaat het risico dat het humusgehalte afneemt en de grond uitdroogt. Als er dan hevige regenval optreedt, kan de grond de grote hoeveelheden water niet meer opnemen, waardoor de kans op erosie toeneemt. Als we niets doen om dergelijke gebeurtenissen te voorkomen, loopt onze kostbare en onmisbare grond steeds meer het gevaar een schaars goed te worden.
Muntafbeeldingen
De voorzijde van de munt toont de vijf factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van de bodem: tijd, mineraal materiaal, klimaat, bodemorganismen (in de niobiumkern) en het reliëf van het landschap (in de buitenste zilveren ring). In het midden bevinden zich de wortels van een plant, waarvan de bladeren in de zilveren ring uitsteken. De achterzijde van de munt toont een mol bovenaan, een regenworm links, een slak onderaan en een mier rechts. De niobiumkern toont een blad bovenaan en drie andere belangrijke organismen eronder: een schimmelmycelium links, een kever rechts en een regenworm erboven.
(Bron: muenzeoesterreich.at)